Tunderea cu maruntire si imprastiere

Fertilizarea naturala a gazonului

Folosirea unei masini de tuns iarba cu maruntire si imprastiere va poate usura considerabil munca in gradina. Golirea cosului colector, depozitarea ierbii tunse, transportul ei, sau fertilizarea artificiala, sunt toate operatiuni consumatoare de timp si costisitoare, ce vor disparea prin procedeul de tundere cu maruntire si imprastiere. Firele de iarba sunt taiate la dimensiuni mici si imprastiate uniform pe suprafata tunsa, azotul din compozitia acestora este mineralizat repede, fiind astfel transformat intr-un fertilizator natural pentru plante.

In esenta inseamna ca veti economisi timp si bani, veti avea o pajiste mai frumoasa, si o veti  face in mod ecologic. O pajiste sanatoasa va produce aproximativ 1.5-2.0 kg de iarba pe metrul patrat, deci pe o suprafata de 1000 mp se vor aduna aproape 2 tone. Tocarea si raspandirea ei ne scuteste de transportul si costurile de salubrizare, iar transformarea ei in compost nu este intotdeauna posibila.

Ce trebuie sa stiti:

  • Aceasta metoda presupune o tundere mai frecventa a ierbii, dar durata efectiva a tunderii va fi mai redusa, intrucat nu mai este necesar sa goliti cosul de iarba.
  • Folositi o masina de tuns iarba VIKING cu functie de maruntire si raspandire. Rezulta particule de iarba fine si uniform raspandite.
  • Taiati aproximativ o treime din lungimea firului de iarba la fiecare tundere, sau chiar mai putin in conditii de vreme secetoasa.
  • Se recomanda efectuarea tunderii cu maruntire atunci cand iarba nu este uda, pentru evitarea aglomerarii particulelor. In caz contrar, cresteti inaltimea de tundere si reduceti viteza de inaintare.
  • Folositi intotdeauna masina de tuns iarba la turatie maxima si asigurati-va ca gradul de ascutire al cutitelor este perfect.
  • Curatati carcasa cutitelor regulat, pentru a evita depunerea materialului taiat.
  • Taiati pe etape iarba foarte lunga.
  • Variati directia de taiere pentru a asigura o distributie uniforma a ierbii maruntite.
Schema de tundere

 

Un test comparativ pe termen lung efectuat la Universitatea din Viena pentru VIKING , a produs urmatoarele rezultate comparative intre o parcela de control si una cu iarba tunsa + maruntire + imprastiere:

- O densitate mai mare si un verde mai intens pe parcela tunsa prin maruntire si imprastiere (21 tunderi/an)

- Prin compozitie si proportiile mineralelor, fertilizantii naturali obtinuti prin descompunerea particulelor maruntite, se potrivesc perfect necesitatilor nutritive ale plantelor

Azotul organic legat in structura celulara a plantelor taiate si maruntite este eliberat treptat si uniform, in perfecta concordanta cu necesitatile nutritive ale plantelor. In acest fel este evitata spalarea fertilizantilor, dar si costurile asociate cu fertilizarea artificiale. 

Prin fertilizarea naturala este pastrata compozitia originala a pajistii in privinta speciilor de plante care o populeaza. Prin fertilizarea artificiala, deseori aceasta compozitie se schimba dramatic.

Test comparativ VIKING
 
Masinile de tuns iarba cu functie de maruntire si imprastiere VIKING
Principiul de functionare se bazeaza pe taierea repetata a firelor de iarba tunse de catre un cutit cu forma speciala. Ele sunt distribuite in mod uniform si aproape invizibil pe terenul cu iarba tunsa, si se vor descompune curand, fertilizand astfel solul.
Masinile de tuns iarba VIKING din seria VM (MB 545 VM, MG 650 VM si MB 655 VM) pot functiona atat in regim de colectare a ierbii prin adaugarea cosului colector, cat si in regim de maruntire si imprastiere, prin eliminarea cosului si imprastierea fina pe la capacul posterior.
Majoritatea masinilor de tuns iarba Viking, pot fi adaptate acestui scop cu ajutorul kit-ului aditional de maruntire si imprastiere.


Masinile din seria R sunt ideale pentru tunderea prin maruntirea si imprastierea ierbii, chiar si a celei salbatice. 
Cele trei variante MB 2R, MB 3RC si MB 3 RT acopera toata plaja de necesitati, de la terenuri medii, pana la utilizare profesionala sustinuta pe suprafete mari.